Louis Poulsen: Giv dit hjem karakter med lamper, som går igen i generationer

Annonce for Louis Poulsen

Om få dage viser kalenderen efterår, og på det her tidspunkt på året glæder jeg mig faktisk altid til den kommende årstid. De grønne farver udenfor bliver langsomt gule, røde og orange og luften bliver frisk og får bladene til at flyve omkring os. Der er ikke noget så godt, som at tage ud i naturen på denne årstid. Verden bliver simpelthen ikke smukkere. Men det er også den periode, hvor dagene bliver kortere, og vi igen søger indenfor med tæpper og varme drikke.

Noget af det vigtigste i indretningen og en uomgængelig del af livet heroppe i Norden, når efterårsmørket sænker sig, er belysning. Udover at vores lamper har en vigtig funktion, nemlig at skabe lys i mørket, er belysningen ligeledes med til at skabe en stemning i hjemmet og give dine rum karakter.

PH 3½-2½ Glas Bord, Messing, Louis Poulsen
Over spisebordet: PH 5 / Bagerst i stuen: PH Snowball, Louis Poulsen

Fra vores soveværelse kan vi kigge ud igennem spisestuen og ind i stuen. Her hænger to af Poul Henningsens lamper, nemlig den klassiske PH 5 og PH Snowball fra Louis Poulsen.

Poul Henningsen er en af mine yndlingsdesignere. Jeg elsker især den måde han lader skærmene afskærme lyset og føre det derhen, hvor der er brug for det. Begge lamper giver således et blødt, indbydende og blændfrit lys, som jeg synes, skaber en virkelig hyggelig stemning.

PH 5 blev lanceret i 1958 og har siden været et ikon for dansk design. Jeg tror, vi alle kender lampen. Måske fra vores forældres hjem eller andre hjem, vi er kommet i som barn. Måske hang den i vores børnehave eller skole. Modsat PH 5 fik PH Snowball ikke den store opmærksomhed. De to lamper blev lanceret samme år på Kunst-Industrimuseet, men PH Snowball blev først relanceret og produceret fra 1983. Jeg synes, de to lamper passer helt eminent sammen, og jeg elsker virkelig synet fra soveværelset og ud igennem stuerne.

AJ Væg, Sort, Louis Poulsen
AJ Mini Bord, Natblå, Louis Poulsen

Udover Poul Henningsen er jeg virkelig begejstret for Arne Jacobsen, hvilket vist ikke er nogen hemmelighed, når man ser lamperne herhjemme. AJ-serien er måske det design, Arne Jacobsen er mest kendt for og består af både bordlamper, væglamper samt gulvlamper, som Louis Poulsen i dag producerer i et utal af smukke farver.

Lampen udsender et direkte og retningsbestemt lys, hvilket gør den særlig velegnet til at placeret et sted, hvor der er behov for en mere fokuseret belysning. Hos os bruger vi den eksempelvis på skrivebordet og som læselampe ved sengen.

AJ Væg, Sort, Louis Poulsen

For mig har det altid været vigtigt at have mange lyskilder i mine rum. Det giver nemlig en varm og hyggelig atmosfære. Vi bor i en lejlighed med tre stuer en-suite, og i de mørke timer har jeg eksempelvis ofte vores natlamper tændt, selvom vi befinder os i nogle af de øvrige rum. I stedet for at kigge ind i et stort mørkt rum, synes jeg, det skaber en utrolig hyggeligt stemning at kunne kigge ind på det bløde lys i soveværelset, der ligger i den bagerste af stuerne.

PH Snowball, Louis Poulsen

Arne Jacobsen designede AJ-lampen i 1957, året før Poul Henningsen lancerede PH 5 og PH Snowball. På trods af at have mere end 60 år på bagen er disse lamper mere moderne end nogensinde før. Jeg elsker tanken om, hvordan disse lamper er gået igen i generationer og er sikker på, at de kommer til at følge os resten af livet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *