Minimalisme-udfordringen: færre ting og (forhåbentlig) mere overskud

Efter jeg er blevet mor, og især mor til to, er jeg virkelig udfordret på den minimalistiske indretning, som jeg elsker og som giver mig ro og overskud til at fokusere på det, der betyder allermest. Nemlig de mennesker jeg omgiver mig med og de ting, vi laver sammen.

Jeg rydder op med jævne mellemrum og lige før August kom til verden tog jeg fat på en af de helt store opgaver, nemlig mit klædeskab. Jeg købte nye kasser og kurve, som jeg organiserede tøjet i, samlede en pose til genbrug og satte lidt til salg. Men skabet bugner stadig med tøj og ting, hvilket irriterer mig, hver eneste gang jeg åbner det. Det samme gælder i øvrigt for mange af vores andre skabe og skuffer herhjemme.

Det er ikke fordi, jeg ikke vil have ting herhjemme, og drengene skal selvfølgelig have plads til deres legetøj, såvel som Kasper og jeg skal have plads til de ting, vi holder af, men hvis ting ikke bliver brugt, er der ingen grund til, at det ligger og fylder. Så forstyrre det jo bare fremfor at give os nogen værdi.

Jeg sætter ofte ting til salg på DBA. Tanken om, at andre kan få gavn af tingene og at tingene dermed kan få nyt liv, vejer tungere hos mig end at få en god pris for det. Det er dog ikke altid, vi er lige enige på det punkt herhjemme og Kasper har da også været efter mig flere gange, eksempelvis engang på loppemarked, hvor han syntes, jeg solgte nogle ting alt for billigt, hehe. Men for mig handlede det bare om at komme af med tingene og gøre andre glade. Og hvis ikke man skal gøre en god handel på et loppemarked, hvor så? 🙂

I sidste uge faldt jeg over podcasten “Minimalisme og” af Jane Ibsen Piper, som jeg slugte på et par dage. I podcasten introducerer hun minimalisme-udfordringen, som jeg har besluttet mig for at hoppe med på. Hver dag skiller jeg mig således af med minimum én ting fra hjemmet. Det må være alt fra helt små og måske ubetydelige ting til større og mere værdifulde ting. Det er helt op til mig selv og mit humør, hvad jeg skiller mig af med, der skal blot én ting ud hver dag. Tingene skal enten smides ud, hvis ikke andre kan få værdi af det, gives videre eller sættes til salg. På den måde kommer jeg forhåbentlig ind i et godt flow, hvor ting, som ikke bliver brugt, kommer ud af hjemmet, og at jeg generelt bare bliver bedre til at få ryddet op.

Nedenfor kan du følge med i, hvad jeg smider ud. Måske kan det inspirere dig til også at tage udfordringen op. Jeg forsøger at opdatere listen hver dag frem til 10. september, som er den dato, jeg har sat udfordringen til at stoppe.

Det har jeg sagt farvel til:

 • 12/8: 2 rustne holdere til urtepotter i metal, som bare hang og så kedelige ud på altanen.
 • 13/8: en cardigan fra Kaspers farmor, som jeg har brugt så meget, at ærmerne nu er fuldstændig hullede. Jeg erstattede den med en ny tidligere på året og har ikke brugt den siden, men har alligevel ikke nænnet at smide den ud før nu.
 • 14/8: 3 par sandaler (til genbrug).
 • 15/8: min gamle Gameboy, som jeg ikke længere kunne få liv i, men som vækkede de dejligste minder om de mange bilferier sydpå som barn.
 • 16/8: gamle neglelak (som vist skulle have været smidt ud for længe siden!)
 • 17/8: har sat et par lamper, en termokande og nogle andre ting til salg på DBA og på min IG profil @pernillebaastrup_salg
 • 18/8: 3 hynder til altanmøblerne, som ikke bliver brugt.
 • 19/8: en lågkrukke, der lå bagerst i et skab og ikke havde være i brug længe.
 • 20/8: et gammelt boligmagasin.
 • 21/8: en glasvase, som tidligere er blevet brugt til stearinlys, men som efterhånden har stået i skabet i lang tid.
 • 22/8: underskålen til en lågkrukke (låget kom jeg til at smadre for nogle måneder siden, øv!).
 • 23/8: har været i babyudstyret og igen sat lidt til salg på @pernillebaastrup_salg og min reshopper-profil + et babydynebetræk er smidt ud.
 • 24/8: en gammel slidt t-shirt, jeg ikke længere bruger, er blevet smidt ud.
 • 25/8: har lagt en strik i posen til genbrug.
 • 26/8: i dag er en gammel skjorte, som jeg ikke har brugt i 100 år, også lagt i posen til genbrug.
 • 27/8: en af Augusts body’er, som han er ved at vokse ud af (og som er for plettet til at give videre) + et par (meget) slidte All Stars + en hullet sok 🙂
 • 28/8: fire kopper fra Ferm Living, som bare optager plads i skabet + nyt til salg på @pernillebaastrup_salg
 • 29/8: vejret har været til stearinlys, så jeg har tændt et lille duftelys, som nu er brændt ned og smidt ud.
 • 30/8: en ammekjole, som jeg ikke få brugt, er lagt i posen til genbrug.
 • 31/8: en lyseslukker, som jeg aldrig bruger.
 • 1/9: vores skuffe med viskestykker var proppet til. Jeg aner overhovedet ikke, hvor de alle sammen stammer fra, men nu har jeg i hvert fald smidt en stak af de allermest slidte ud og resten er blevet lagt pænt sammen 🙂
 • 2/9: en hårmist, som heller ikke bliver brugt.
 • 3/9: en Huawei mediapad, som jeg engang fik med i et kampagne-tilbud. Har ikke rigtig brugt den, fordi den bare er vildt dårlig.
 • 4/9: en mega tung lysestage til kalenderlys, som jeg ikke tror, jeg kommer til at tage frem til december.
 • 5/9: en BRIO hund, som Ivan aldrig rigtig har udvist interesse for, er givet videre til et andet barn, som synes, den var meget sjov.
 • 6/9: i dag har jeg lagt en strik, en kjole og en t-shirt i posen til genbrug. Derudover har jeg smidt en gammel spand ud (som vist også bare skulle have været smidt ud for lang tid siden), et glas er smidt i glascontaineren og en gammel dørmåtte er også røget sig en tur.
 • 7/9: en ekstra proptrækker.
 • 8/9: en drikkedunk fra da Ivan var helt lille.
 • 9/9: en nederdel, som jeg ikke har brugt i årevis, er lagt i posen til genbrug. Min bamse, som jeg har haft, fra jeg var helt lille, har jeg smidt ud (ved ikke helt, hvorfor jeg har gemt den i så mange år, men har aldrig kunne nænne at skille mig af med den. Men de sidste mange mange år har den altså bare ligget gemt væk i skuffer og skabe. Den er alt for slidt til at kunne give videre, så nu bliver det et farvel til den. Tak for alt, kære bamse. Du gjorde det godt 🙂 ).
 • 10/9: 2 stk. urtepotteskjulere.

Så gik der altså 30 dage, og hver dag er det lykkedes mig at sige farvel til mindst én ting. Det føltes virkelig godt hver dag at skille sig af med ting og få ryddet lidt op i skuffer og skabe, men jeg føler på ingen måde, at jeg er i mål. Tværtimod tror jeg bare, at det her har været startskuddet på en længerevarende proces. 

Da jeg startede minimalisme-udfordringen, tænkte jeg ellers, at 30 dage var lang tid, og 30 ting var mange ting. Jeg troede derfor også, at jeg ville få problemer med at finde ting, men jeg er faktisk en smule overrasket over, hvor meget vi alligevel gemmer på rundt omkring. Og det på trods af at jeg egentlig synes, vi sjældent køber ret meget nyt og samtidig også er gode til at give ting videre og smide ud.

Jane Ibsen Piper nævner i hendes podcast, at alle ting i hjemmet bør have en plads. Det giver virkelig god mening og i stedet for at definere et bestemt antal dage, vil jeg i stedet forsøge at fortsætte minimalisme-udfordringen frem til, at hver enkelt ting herhjemme netop har en plads. Er spændt på, om jeg lykkes med dette 🙂

One comment Tilføj dine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *