Renovering af vores lille Københavner badeværelse, part 1: Sådan adskiller vi bad og toilet

Til december er det 7 år siden, jeg fik nøglerne til lejligheden og meget er sket siden da. Jeg mødte Kasper og han flyttede ind, Ivan kom til verden og i år kom vores lille August også til. Og nu er vi altså en familie på 4 i lejligheden på 3. sal. Vi er rigtig glade for at bo, hvor vi bor. Lige op ad Fælledparken, som er vores store åndehul, og som er så utrolig børnevenlig med de mange forskellige legepladser. Kasper har fem minutter på cykel til arbejde, og jeg har en halv time i bil til mit. Vi bor i et stille område, men lige ved metroringen, så vi kan hurtigt komme rundt til de forskellige bydele. Der er så mange gode ting ved vores nuværende boligsituation, men samtidig ønsker vi også at komme lidt tættere på jorden (der er virkelig langt op på tredje sal med to små børn), et ekstra værelse, så drengene kan få hver deres, og så drømmer vi især om at få en have. I sommers var vi derfor ude og kigge på et par huse, men det vi kan få for pengene er desværre ikke meget.

Sideløbende med vores hus-kiggeri fik vi en vandskade på vores badeværelse. Jeg har i et tidligere opslag skrevet, at vi ikke havde planer om at skulle renovere badeværelset, da vi jo drømmer om at flytte ud, men også pga. den udskrivning, sådan et projekt vil medføre. Vi synes ikke, det var pengene værd, hvis vi alligevel var på vej videre. Men nu er der altså ikke nogen vej udenom. Vi har været rigtig meget i tvivl, om vi “blot” skulle lægge nyt gulv, eller om vi skulle give rummet den helt store tur. Men fordi priserne på det, vi nok allerhelst vil, er, som de er, så har vi besluttet at give badeværelset den helt store tur og blive i lejligheden nogle år endnu.

Vores nuværende bad: 2 upraktiske, mørke og slidte kvm

Vores gamle badeværelse trænger virkelig til en komplet make-over. Rummet er ca. 2 kvm og bare helt utrolig upraktisk indrettet. Toilettet er placeret ca. 20 cm fra rummets bagvæg, hvilket gør det rigtig besværligt at komme om bagved og gøre rent, men derudover er det jo også bare spild af rum. Ved siden af toilettet løber faldstammen, som står frit i rummet i alt sin grimhed. Faldstammen blev udskiftet for 2 år siden og i stedet for at lægge nye fliser omkring den, så smed håndværkerne beton rundt om og efterlod ellers fliserne revnede og skårede (en lang historie, som jeg ikke vil komme ind på her).

Vores nuværende badeværelse, hvor vi går i bad hen over toilettet. Toilettet er placeret ca. 20 cm fra bagvæggen, hvilket skaber en masse spildplads og samtidig gør det umuligt at rengøre gulv og fliser bagved.

Alle rør løber uden på væggene, som de jo typisk gør på de gamle badeværelser, og gør det besværligt at komme ind bagved og tørre fliserne af, så de er helt kalket til. Fliserne på væggene er desuden hullede og revnede mange steder.

På væggen lige inden for døren sidder rummets eneste lyskilde. Og selvom den smukke Liila 1-lampe fra Nuura hænger så fint lige der, så giver den alene desværre ikke en optimal belysning. Rummet er således ret dunkelt, hvilket heller ikke er den bedste forudsætning for renholdelse.

Generelt er der så mange upraktiske og grimme løsninger i rummet, som samtidig bare er slidt og gammelt. Så jeg tror, det er den helt rigtige beslutning, vi har taget, selvom den har været svær.

At finde de rigtige håndværkere er en jungle

Vi har allieret os med nogle virkelig søde, dygtige og arbejdsomme håndværkere, som vi fik anbefalet af en af Kaspers kollegaer. Men at finde nogle håndværkere, som har tid, og som vi følte os trygge ved, har nok været den største udfordring i det her forløb indtil nu. Vi søgte selvfølgelig på Google, men det er bare en jungle. Så derfor tog jeg kontakt til forskellige Københavner-profiler på Instagram, som jeg kunne se, havde fået renoveret deres badeværelser for at høre om deres erfaringer og evt. få nogle anbefalinger til håndværkere. Vi fik anbefalet et par firmaer, men derudover blev vi fra flere sider kraftig frarådet at bruge et firma, som vi faktisk på det tidspunkt netop havde haft ude og besigtige opgaven. Badeværelset er måske det mest vigtige rum i hjemmet. Ikke fordi vi skal bruge meget tid derude, men fordi tingene bare SKAL være i orden, så det har været ekstremt vigtigt for os, at gå med nogle håndværkere, som vi er trygge ved, og som går op i det, de laver.

Vi har haft fem forskellige firmaer ude og give tilbud, og det har været fem vidt forskellige tilbud, vi har fået. Alle har nemlig haft hver deres mening om, hvad der var muligt at gøre på vores lille badeværelse. Men dem vi har valgt, var dem, vi følte, var mest dedikeret til deres arbejde. De tog sig rigtig god tid til at besigtige badeværelset. Jeg tror faktisk, de var hos os i tre kvarter ved første besøg, hvor de virkelig gik ind i opgaven og lyttede til vores ønsker. De gav os den følelse, at alt var muligt, modsat flere af de andre firmaer, som var meget begrænsede i forhold til, hvad de mente var muligt. Samtidig kom de også med egne ideer og anbefalinger og har i det hele taget været meget ærekær omkring deres arbejde og gået meget op i detaljer, så jeg tror virkelig, vi får det maksimale ud af de få kvm.

Maksimal udnyttelse af få kvm

Vi drømmer om et badeværelse, som er let at vedligeholde og rengøre, så alle rør skal gemmes væk og toilettet skal være væghængt. Det skal desuden være et badeværelse, som også er moderne om 30 år, så vi er gået med klassiske og tidløse materialer. Men vores helt store ønske er dog at få adskilt bad og toilet, lige nu går vi nemlig i bad hen over vores toilet, helt klassisk københavnerbad.

Vores plan er at flytte håndvasken hen til døren, så toilettet kan monteres midt i rummet, hvor håndvasken er i dag. Toilettet bliver væghængt og cisternen skal sættes ind i væggen, så den ikke optager pladsen i rummet. Bruseren kommer hen på endevæggen, hvor der vil blive lavet en kasse til lodrette vandrør i den ene side, hvor der alligevel løber en gammel skorsten, og så bliver faldstammen gemt væk i en kasse på den anden side. Mellem faldstammen og bagvæggen udnytter vi rummet til at lave nogle høje smalle hylder til shampoo og den slags. Loftet vil desuden blive sænket og der vil blive installeret spots, så vi får noget ordentligt lys derude.

Vores kommende badeværelse, hvor bad, toilet og håndvask er adskilt.

Jeg er så spændt på resultatet og om det overhovedet kan lade sig gøre at få tingene placeret efter planen. Håndværkerne går i gang 1. december og stræber efter at være i mål til jul. Det må da siges at være en virkelig lækker julegave, hvis det kan lade sig gøre 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *